• Het seizoen voor de bedrijfscijfers is in volle gang: beleggers letten scherp op of beursgenoteerde ondernemingen aan de verwachtingen voldoen.
  • Woensdagavond werd Meta, het voormalige Facebook, hard afgestraft voor tegenvallende cijfers.
  • Donderdag kwamen Shell en ING, twee zwaargewichten in de AEX-index, met de resultaten naar buiten.
  • Lees ook: Is een solide bodem in de maak voor de beurs, of staan we op een rotte vloer?

Het seizoen van de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang. Beleggers letten extra scherp op de resultaten van bedrijven, waarbij de algemene onrust op de beurs vaak zorgt voor scherpe koersreacties. Tegenvallende resultaten worden hard afgestraft, sterk presterende bedrijven zien hun koersen flink oplopen.

Woensdagavond kwamen in de VS techbedrijven Meta (het voormalige Facebook) en Spotify met de resultaten naar buiten. Donderdagochtend presenteerden Shell en ING, twee zwaargewichten in de Amsterdamse AEX-index, hun cijfers.

Shell profiteert van hoge olieprijs

Olie- en gasconcern Shell heeft vorig jaar volop geprofiteerd van de hoge energieprijzen, waardoor de winstgevendheid werd gestuwd. Het bedrijf dat op papier volledig Brits is geworden en daardoor zijn koninklijke predicaat heeft verloren, boekte over 2021 een nettowinst van meer dan 20 miljard dollar, omgerekend bijna 18 miljard euro.

Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de uitbraak van de coronapandemie. Maar inmiddels heeft de oliemarkt sterk herstel laten zien. De olieprijzen liggen nu op de hoogste niveaus in zeven jaar, door de sterke vraag en een beperkt aanbod.

Het concern kondigde aan in de eerste helft van dit jaar voor 8,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Naast het omvangrijke aandeleninkoopprogramma gaat Shell ook het kwartaaldividend verhogen.

In een toelichting sprak topman Ben van Beurden van "zeer sterke financiële prestaties" in 2021 van Shell. In het vierde kwartaal zette de onderneming een winst in de boeken van 11,5 miljard dollar. Dat was in dezelfde periode van 2020 nog een verlies van 4 miljard dollar. Shell profiteert ook van de hoge aardgasprijzen.

Op de Amsterdamse beurs opende het aandeel Shell donderdag met een lichte plus van 1,5 procent.

In november besloot Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Daardoor verloor Shell zijn koninklijke titel Royal Dutch.

De verhuizing naar Londen heeft geen gevolgen voor de rechtszaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. De organisatie spande een zaak aan om het bedrijf te dwingen tot het drastisch verlagen van zijn uitstoot van broeikasgassen.

Eind mei vorig jaar besloot de rechtbank in Den Haag dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.

ING ziet winst verdubbelen in 2021

 ING heeft zijn winst afgelopen jaar bijna verdubbeld. Daarmee ging er bijna net zoveel winst in de boeken als in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Het financiële concern profiteert de laatste tijd flink van de weer aantrekkende economie.

Onder de streep hield de bank een kleine 4,8 miljard euro winst over. Dat was in het eerste coronajaar nog zo'n 2,5 miljard euro. Toen drukten de pandemie en de strenge lockdownmaatregelen nog sterk op de vraag naar leningen. Ook moest er destijds veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.

Dat het weer een stuk beter gaat met ING was in de loop van vorig jaar al te zien bij de kwartaalberichten van de bank. In de laatste drie maanden van het jaar zijn de resultaten ook flink verbeterd. Toen maakte ING 945 miljoen euro winst, 30 procent meer dan in dezelfde periode in 2020.

Topman Steven van Rijswijk zegt in een verklaring dat er weer meer leningen worden verstrekt. Ook zag de bank in het laatste kwartaal een sterke groei van de inkomsten uit provisies. Dat is volgens hem een "teken van groeiend vertrouwen in de economie". Met het oog op de toekomst denkt hij dat de bank er goed voor staat. De kapitaalbuffer is bijvoorbeeld ook aangedikt.

Toch vallen de resultaten tegen als ze worden vergeleken met de hooggespannen verwachtingen van analisten voorafgaand aan de cijferpublicatie. Dat heeft voornamelijk te maken met de flink opgelopen inflatie. Ook verwijst de bank naar onzekerheid als gevolg van de aanhoudende coronapandemie en de personeelstekorten bij bedrijven. Vandaar dat er in het slotkwartaal van 2021 weer 346 miljoen euro naar de stroppenpot is gegaan.

Het aandeel ING opende donderdag op de Amsterdamse beurs bijna 4 procent lager.

Van Rijswijk benadrukt in een mondelinge toelichting dat ING nog niet merkt dat klanten door die ontwikkelingen massaal in de problemen komen. Maar ING wil wel graag goed voorbereid zijn, bijvoorbeeld voor als mensen opeens de maandlasten van hun hypotheek niet meer zouden kunnen betalen omdat het leven zo duur is geworden.

Meta (Facebook) hard afgestraft na tegenvallende verwachtingen

Op de beurs in New York ging het aandeel van Facebook-moeder Meta Platforms woensdag in de zogeheten handel nabeurs met 23 procent onderuit, na publicatie van de jaarcijfers. Zo'n sterke koersval is ongekend voor het bedrijf dat sinds beursgang in 2012 op één uitzondering na ieder jaar in waarde steeg.

Facebook-moeder Meta Platforms verwacht de komende tijd minder inkomsten uit advertenties nu bedrijven steeds meer last hebben van de aanhoudend hoge inflatie en de verstoringen in de leveringsketen. Die zullen ervoor zorgen dat ze zullen snijden in hun advertentiebudget, aldus het techbedrijf, waar ook Instagram en WhatsApp onderdeel van uitmaken, in een handelsupdate.

Ook voelt Meta nog altijd de gevolgen van een verandering in Apples mobiele besturingssysteem iOS. Daardoor kunnen apps extern veel minder gebruikers volgen en wordt de plaatsing van advertenties minder gericht. Die reclames leveren dan ook minder op voor Meta.

De advertentie-inkomsten zijn niet het enige probleem. Zo heeft Meta ook te maken met strengere regelgeving. Daarnaast ziet het bedrijf de concurrentie toenemen. Binnen Meta verschuift de groei zich binnen het bedrijf naar videoplatformen zoals Reels die in doorsnee minder geld opbrengen dan bijvoorbeeld Feed en Stories. Daarnaast zullen wisselkoerseffecten voor het bedrijf negatief uitpakken, zo is de verwachting.

Meta rekent voor het eerste kwartaal op een omzet tussen de 27 miljard en 29 miljard dollar. Dat zou een groei tussen de 3 en 11 procent betekenen, veel lager dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden.

Meta sloot het slotkwartaal van 2021 af met een lagere winst op een hogere omzet. Onder de streep hield het bedrijf 10,3 miljard dollar over. Dat was 8 procent minder dan een jaar eerder. De omzet steeg met een vijfde tot 33,7 miljard euro. Daarbij stegen de kosten met 38 procent tot ruim 21 miljard dollar.

Bij Reality Labs steeg de omzet naar 877 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 717 miljoen dollar. Dit bedrijfsonderdeel maakt de hardware voor virtual reality (vr) en augmented reality (ar) waar Meta de komende jaren veel geld in investeert. De onderneming ziet daar namelijk toekomst in en denkt dat we binnen afzienbare tijd allemaal in de metaverse zitten. Dat is een virtuele wereld waar we kunnen werken, spellen spelen en kunnen afspreken met vrienden.

Reality Labs was in het slotkwartaal goed voor een verlies van 3,3 miljard dollar. Daarmee lopen de kosten bij het onderdeel verder op.

Spotify ziet tragere groei abonnees

Aandelen van muziekstreamingdienst Spotify kelderden woensdag in de handel nabeurs met zo'n 20 procent, nadat het bedrijf eerder op de dag lagere winstmarges en een minder snelle stijging van het aantal nieuwe abonnees had aangekondigd.

De Zweedse streamingdienst gaf geen reden voor de tegenvallende prognose, maar zei er wel bij dat de onzekerheid rondom het coronavirus het uitspreken van een verwachting lastiger maakt.

Muziekstreamingdienst Spotify verwacht dat de toename van het aantal nieuwe abonnees de komende tijd zal vertragen. Ook is de verwachting dat de winstmarge iets lager gaat uitvallen dan de afgelopen tijd het geval was. De Zweedse streamingdienst gaf geen reden voor de tegenvallende prognose, maar zei er wel bij dat de onzekerheid rondom het coronavirus het uitspreken van een verwachting lastiger maakt.

Spotify raakte de afgelopen weken in opspraak nadat verschillende grote artiesten hadden besloten hun muziek van de dienst te verwijderen. Volgens de muzikanten en andere critici zou comedian Joe Rogan in zijn Spotify-podcast desinformatie over het coronavirus verspreiden.

Topman Daniel Ek zei in een toelichting op de handelsupdate dat er nog werk te doen is. Het bedrijf kondigde onlangs al aan dat het luisteraars van podcasts over Covid-19 zal gaan "begeleiden naar meer informatie" over de pandemie. Maar er is volgens Ek nog ruimte voor verdere groei in deze.

Podcasts zijn een belangrijke aanjager voor de groei van Spotify geweest. Aan het eind van het kwartaal waren er 3,6 miljoen podcasts op het platform, vergeleken met 3,2 miljoen in het kwartaal ervoor. Het aandeel podcasts in de totale geluisterde uren op Spotify bereikte ook een record.

In het eerste kwartaal rekent Spotify op 418 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Daarvan zullen er 183 miljoen een betaald account hebben. Spotify meldde daar direct bij geen jaarlijkse indicatie van de gebruikersgroei te zullen geven. Volgens het bedrijf omdat de meeste van de initiatieven van het bedrijf meerjarig van aard zijn.

Het afgelopen kwartaal groeide Spotify nog wel goed door. Op jaarbasis groeide het aantal mensen dat muziek en podcasts via Spotify luistert met ongeveer een vijfde. De verwachte winstmarge komt voor dit kwartaal op 25 procent, tegenover 26,5 procent in het voorgaande kwartaal. De groei van het aantal betalende abonnees komt naar verwachting op 3 miljoen, waar er vorig kwartaal nog 8 miljoen bijkwamen.

LEES OOK: Beurscorrectie? Wie blijft beleggen kan daar ook z’n voordeel mee doen